7/6/16

Τα καλά νέα: Η ΕΕ αρνήθηκε να ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας της γλυφοσάτης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του AVVAZ, μέχρι πριν μερικούς μήνες, ο πανίσχυρος αγροχημικός κολοσσός Monsanto φάνταζε ακλόνητος. Όμως, 2 εκατ. πολίτες συμμετείχαμε στην τεράστια εκστρατεία του Avaaz με υπογραφές, μηνύματα, τηλεφωνήματα, δράσεις, συναντήσεις με αρμόδιους και δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ και τώρα το μέλλον του «μοντέλου Monsanto» βρίσκεται υπό αμφισβήτηση! Η ΕΕ μόλις αρνήθηκε να ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας της γλυφοσάτης, του επικερδέστερου ζιζανιοκτόνου της Monsanto, που επιφέρει το 1/3 του συνολικού της τζίρου της εταιρείας. Και η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες που γύρισαν την πλάτη στη Monsanto!

Ο Πάβελ Ποκ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ηγετική προσωπικότητα της μάχης κατά της γλυφοσάτης, δήλωσε ότι «Βλέποντας σε ποιο σημείο βρισκόμαστε τώρα σε σχέση με το πού ήμασταν στην αρχή του χρόνου, καταλαβαίνουμε ότι το Avaaz είναι αναμφισβήτητα η κινητήρια δύναμη του αγώνα για την κατάργηση της γλυφοσάτης».

Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Όμως, η αμφισβήτηση ολόκληρου του επιχειρηματικού μοντέλου της Monsanto από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική νίκη. Η αντίδρασή μας σε αυτό το ζιζανιοκτόνο δεν ήταν μια παράλογη κραυγή: Η εκστρατεία μας ζητά να σταματήσει η χρήση της γλυφοσάτης μέχρι να αποδειχθεί από ανεξάρτητους επιστήμονες ότι είναι ασφαλής. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, αλλά αν η ΕΕ παραχωρήσει 18 μήνες για να γίνουν περαιτέρω επιστημονικές μελέτες και πιέσουμε ώστε αυτές οι μελέτες να είναι ανεξάρτητες, μπορούμε να νικήσουμε!

Επίσης, μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτούς τους 18 μήνες για να ρίξουμε φως στις παγκόσμιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις του μοντέλου Monsanto, που μετατρέπει την επιφάνεια του πλανήτη μας σε αφύσικες, τοξικές «βιοερήμους», όπου μόνο οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι της Monsanto μπορούν να φυτρώσουν. Όπως και με τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, η κινητοποίηση των μελών του Avaaz για τη γλυφοσάτη είναι άνευ προηγουμένου: Η μάχη κατά της Monsanto έχει πάρει εντελώς νέες διαστάσεις και, πλέον, η νίκη μέσα στους επόμενους 18 μήνες είναι στο χέρι όλων μας!

Μετά τις μεγάλες πετρελαϊκές, ήρθε η ώρα της Monsanto. Δε φοβόμαστε να τα βάλουμε με τους μεγαλύτερους εχθρούς του πλανήτη μας και, αν μείνουμε ενωμένοι και ενωμένες, με πίστη και αγωνιστικότητα μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα.

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,

Ricken, Alice, Bert, Pascal και όλη η ομάδα του Avaaz

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με όλες τις στρατηγικές, τις συναντήσεις και το ιστορικό της εκστρατείας του Avaaz για τη γλυφοσάτη τον τελευταίο χρόνο, δες εδώ μια περίληψη.