19/12/16

Υπογράφουμε να σταματήσουν οι διαδικασίες για νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι

Εκστρατεία συλλογής υπογραφών κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι από συλλόγους της Πεδιάδας και του Μονοφατσίου

Από το aerodromiostokastelli.blogspot.gr:

«Θέλουν να εγκαταστήσουν ένα τεράστιο αεροδρόμιο στην "καρδιά" της Κρήτης, στο "ομφάλιον πεδίον" των Μινωϊτών και του Ομήρου, στην "Pediada" των Βενετσιάνων, στην πεδιάδα της “Επαρχίας Πεδιάδος", στην αγροτική ενδοχώρα του νησιού, στην πεδιάδα του Καστελλίου!

Αυτή είναι η πιο κρίσιμη στιγμή: Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη δημοπρατήσει και ετοιμάζεται να υπογράψει τη συμφωνία παραχώρησης, με τον μοναδικό εργολάβο που συμμετείχε στον διαγωνισμό.

Αγώνας ζωής για την αγροτική ενδοχώρα του Ηρακλείου, που απειλείται με καταστροφή, χωρίς επιστροφή».

Υπογράφουμε ΕΔΩ για να σταματήσουν οι διαδικασίες για νέο αεροδρόμιο στην πεδιάδα του Καστελίου.

Περισσότερες πληροφορίες στο http://aerodromiostokastelli.blogspot.gr

Το κείμενο του ψηφίσματος:

«Οι υπογράφοντες είμαστε εντελώς αντίθετοι στην κατασκευή νέου διεθνή αερολιμένα που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Ελληνική Κυβέρνηση στο Καστέλλι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας Ηρακλείου Κρήτης.

Υποστηρίζουμε ότι η απόφαση για την κατασκευή του έργου αυτού και η επιλογή της θέσης εγκατάστασης του στην πεδιάδα του Καστελλίου ήταν μια καθαρά πολιτική απόφαση, με ανεπαρκή τεκμηρίωση, στερείται επιστημονικής βάσης και ενέχει σοβαρό κίνδυνο να προξενήσει μεγαλύτερα προβλήματα, και μάλιστα μη αναστρέψιμα, σε σχέση με αυτά που υποτίθεται ότι επιδιώκει να αντιμετωπίσει.

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο νέος αερολιμένας στο Καστέλλι θα είναι ένα μη βιώσιμο οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά έργο. Οι δαπάνες κατασκευής του, το περιβαλλοντικό κόστος, οι δαπάνες ασφαλείας και οι επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία από τη λειτουργία του, είναι ασύμμετρα μεγάλου μεγέθους σε σχέση με τα αναμενόμενα οφέλη.

Η ελάχιστη ενημέρωση από την Πολιτεία για το έργο είχε προσχηματικό χαρακτήρα, χωρίς να απαντηθούν ή να καταγραφούν οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από πολλούς φορείς και πολίτες. Δεν έχει καταγραφεί ούτε καν η συναίνεση των κατοίκων της περιοχής εγκατάστασης, των οποίων οι συνθήκες της ζωής τους αναμένεται ότι θα αλλάξουν δραματικά τόσο κατά την κατασκευή αλλά κυρίως κατά τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου.

Δεν έχουν προβλεφτεί τρόποι θεραπείας για μια σειρά επιπτώσεων που πρόκειται να προκαλέσει το έργο, όπως η απώλειας γης υψηλής παραγωγικότητας και η υποβάθμιση της ποιότητας των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής. Η σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας και εισοδήματος στον πρωτογενή τομέα ‐που σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατό να αναπληρωθούν με νέες θέσεις εργασίας στον αερολιμένα‐ σε συνδυασμό με τη μεγάλη υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης (θόρυβος, ρύπανση γης, αέρα, και νερού) αναμένεται να προκαλέσουν έντονο κύμα μετανάστευσης από την περιοχή.

Υποστηρίζουμε τις τεκμηριωμένες θέσεις των ειδικών επιστημόνων, των επαγγελματικών φορέων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών της Κρήτης που θεωρούν την επέκταση και αναβάθμιση του υφιστάμενου αερολιμένα 'Νίκος Καζαντζάκης' στη Νέα Αλικαρνασσό και τη συνδυασμένη λειτουργία του μαζί με τα υπόλοιπα αεροδρόμια του νησιού ως την πλέον ώριμη και βιώσιμη λύση, αφού αντιμετωπίζει τα προβλήματα του σημερινού αεροδρομίου με ασφάλεια, με το μικρότερο οικονομικό κόστος και με πολύ μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και κοινωνικές συνέπειες.

Ζητάμε από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας και από την Περιφέρεια Κρήτης να ακούσουν τη φωνή της λογικής και να στηρίξουν το αιτιολογημένο αίτημά μας. Τους καλούμε να στηρίξουν την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης για το νησί της Κρήτης, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον και βασισμένη στα ποιοτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.

Ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να σταματήσει τις αδιέξοδες ενέργειες για την εγκατάσταση νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι και να προωθήσει άμεσα τις διαδικασίες για την εκτέλεση του έργου της Αναβάθμισης και Επέκτασης του Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου 'Νίκος Καζαντζάκης'
».