31/1/17

Παρουσίαση του οδηγού του WWF Ελλάς για την προστασία των νησιωτικών υγρότοπων

Το WWF Ελλάς δίνει στη δημοσιότητα, αλλά και στα χέρια κάθε ενεργού πολίτη έναν οδηγό για την προστασία ορισμένων εκ των σημαντικότερων και πλέον απειλούμενων οικοσυστημάτων της νησιωτικής χώρας. Ένα «λυσσάρι» στα χέρια των πολιτών για την προστασία των νησιωτικών υγρότοπων με το οποίο μπορεί ένας πολίτης να αντιληφθεί γιατί οι νησιωτικοί υγρότοποι είναι τόσο σημαντικοί, να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει τις πιο κοινές περιπτώσεις άμεσης υποβάθμισης των νησιωτικών υγρότοπων αλλά και να επιχειρήσει να να κινητοποιήσει τις αρχές για την προστασία τους.


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, από το 2011 έως σήμερα, το «Δίκτυο πολιτών για την προστασία των νησιωτικών υγρότοπων» που αναπτύχθηκε από το WWF Ελλάς σε συνεργασία με ενεργούς πολίτες της Κρήτης, της Λέσβου και της Πάρου έχει καταφέρει να σταματήσει περισσότερες από 200 περιπτώσεις υποβάθμισης πολύτιμων υγρότοπων, κινητοποιώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και ενημερώνοντας ταυτόχρονα χιλιάδες πολίτες και μαθητές των νησιών αυτών για την περιβαλλοντική σημασία των υγροτόπων.

Αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία του «δικτύου», το WWF Ελλάς ολοκλήρωσε την έκδοση: «Οι υγρότοποι στο νησί μου: πώς μπορώ να αναγνωρίσω τα προβλήματα και να βοηθήσω στην προστασία τους;», έχοντας ως βασικό στόχο να ενημερώσει τους πολίτες και να τους φέρει σε θέση να συμβάλλουν ακόμα πιο ενεργά στην αποτροπή υποβάθμισης των υγρότοπων και συνεπώς, στην περιβαλλοντική προστασία. Πρόκειται για έναν πρακτικό οδηγό που περιέχει όλες τις βασικές πληροφορίες, βοηθώντας τους πολίτες να κατανοήσουν την ιδιαίτερη οικολογική αξία των υγρότοπων και να αναγνωρίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επιπλέον, μέσω του οδηγού, οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για τα βήματα που απλά και γρήγορα μπορούν να ακολουθήσουν, στην περίπτωση που εντοπίσουν έναν απειλούμενο υγρότοπο, προκειμένου να κινητοποιηθούν και να αναλάβουν άμεση δράση οι αρμόδιες αρχές.

Για την παρουσίαση και διανομή του οδηγού στους πολίτες, το WWF διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση συζήτησης τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα Ανδρόγεω στο Ηράκλειο.

Η ψηφιακή έκδοση του οδηγού «Οι υγρότοποι στο νησί μου: πώς μπορώ να αναγνωρίσω τα προβλήματα και να βοηθήσω στην προστασία τους;».
Περισσότερα για το πρόγραμμα των νησιωτικών υγρότοπων του WWF Ελλάς.
Περισσότερα για τις δράσεις του «Δικτύου πολιτών για την προστασία των νησιωτικών υγρότοπων».