O Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου στη Βουλή "Θυσιάσαμε κάποια ελληνικά συμφέροντα για τη CETA" (02.12.2016).
Άλλη μια Βαλονία, αυτή τη φορά στην Αυστρία, φιλοδοξεί να γίνει το ανάχωμα για να μην προχωρήσει η επικύρωση της CETA από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Φεβρουαρίου 2017 στο Στρασβούργο. 562.552 πολίτες ζητούν την υιοθέτηση νόμου από την Αυστριακή κυβέρνηση που θα απαγορεύει «την υπογραφή, την έγκριση ή την σύναψη» αυτών των εμπορικών συμφωνιών.
Νωρίτερα στις 24/01/17 εγκρίθηκε η CETA από την Επιτροπή Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στις 30/10/16 ο πρωθυπουργός του Καναδά και οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου υπέγραψαν την Περιεκτική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA). Είχαν προηγηθεί δύο σημαντικά προβλήματα που καθυστέρησαν αυτές τις υπογραφές.
Το τοπικό κοινοβούλιο της Βαλονίας, προκειμένου να υπογράψει ζητούσε εγγυήσεις για το σεβασμό της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την προστασία των καταναλωτών.
Υπήρχε επίσης και η αντίδραση ακτιβιστών και μελών αριστερών κομμάτων της Γερμανίας, που συγκέντρωσαν 125.000 υπογραφές ζητώντας από το Συνταγματικό Δικαστήριο να αναγνωρίσει ότι η CETA παραβίαζε το γερμανικό σύνταγμα. Τον Οκτώβριο το δικαστήριο απέρριψε αυτές τις αιτιάσεις δίνοντας στη συμφωνία το πράσινο φως, υπό κάποιους όρους. Σε αυτούς περιλαμβανόταν η υποχρέωση δημοκρατικής λογοδοσίας, η δυνατότητα της Γερμανίας να μπορεί να καταγγείλει μονομερώς την εφαρμογή της συμφωνίας και η δέσμευση, ότι θα ισχύσουν μόνο τα μέρη της CETA, που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ΕΕ, όπως π.χ. η άρση δασμών.
Αργότερα, οι πολέμιοι της επικείμενης συμφωνίας επανήλθαν με ενστάσεις στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωβουλής και νέες κατηγορίες στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ισχυριζόμενοι, ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε τις προϋποθέσεις που τις είχε θέσει το δικαστήριο τον Οκτώβριο.
Όμως, την Τρίτη 12/01/17 το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε και αυτά τα επιχειρήματα. Εν τω μεταξύ, διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία τελικά υποστήριξε τη συμφωνία με 40 ευρωβουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 24 κατά.
Έτσι, ο δρόμος πλέον για την επικύρωση του κειμένου των 1.600 σελίδων περνά μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο, όπου το Φεβρουάριο αναμένεται να αποφασιστεί για το εάν η CETA θα τεθεί σε προσωρινή ισχύ. Κατόπιν, τα εθνικά κοινοβούλια των 28 κρατών μελών θα πρέπει και εκείνα να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.
Πολλοί πιστεύουν, ότι η CETA δύσκολα θα εγκριθεί από όλα τα κράτη-μέλη και, αν τελικά γίνει, θα χρειαστούν χρόνια. Για αυτό και εφευρέθηκε ο όρος “προσωρινά”. Πρόκειται για ένα νομικό παραθυράκι, που θα επιτρέψει την άμεση εφαρμογή μερών της CETA χωρίς την ψήφο των εθνικών κοινοβουλίων.
Δείτε ΕΔΩ μερικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας.
Εν τω μεταξύ αναμένεται η Σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017 στη Μάλτα. Αν και το επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι το μεταναστευτικό και ιδιαίτερα η διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στην Κεντρική Μεσόγειο όλα δείχνουν πως θα συζητήσουν και την απόφαση του νέου προέδρου των ΗΠΑ να αποχωρήσει από τη συμφωνία ΕΕ και ΗΠΑ την TTIP η οποία απ’ ότι φαίνεται έχει δημιουργήσει αναστάτωση στην Ευρωπαϊκή επιτροπή. Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για διμερείς εμπορικές συμφωνίες και κατάργηση των πολυμερών δημιουργεί νέα σχέδια για την ΕΕ που γλυκοκοιτάζει την Κίνα. Διαβάζουμε στην ependisinews.gr ‘’Όταν η Ε.Ε. φοβάται για το ενδεχόμενο ο Τραμπ να «σκοτώσει» την ιστορική συμφωνία TTIP’’.
Τι γίνεται όμως εντός Ελλάδας;
- Το Σάββατο 28.01.2017 πραγματοποιήθηκε η Δημόσια Δράση στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αποκεντρωμένης Ημέρας Δράσης κατά της CETA. Η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP-CETA-TiSA για άλλη μια φορά μετέφερε το αίτημα της κοινωνίας των πολιτών για μη επικύρωση της συμφωνίας.
- Πολιτική Απόφαση του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ «Κρίσιμη για το μέλλον της χώρας μας και της Ευρώπης είναι η απόρριψη των διατλαντικών συμφωνιών για το εμπόριο και τις επενδύσεις, TTIP και CETA. Οι συμφωνίες αυτές απειλούν τα δικαιώματα των καταναλωτών, τα εργατικά δικαιώματα, το περιβάλλον και την οικονομική ανάπτυξη και υποσκάπτουν τα κυριαρχικά δικαιώματα των εθνικών κυβερνήσεων και των εθνικών κοινοβουλίων. Η απόρριψή τους από την ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή, αλλά και η αποτροπή της «προσωρινής» ισχύος της CETA είναι σταθερή επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.» Θέση α/α 9 | 13 – 16 Οκτωβρίου 2016.
- Νομαρχιακές συνδιασκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρει αντίστοιχες αποφάσεις και καλούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις αποφάσεις του 2ου συνεδρίου (ενδεικτικά ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας 28 -29 Ιανουαρίου 2017, Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας)
- Παρέμβαση με ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και συμμετοχή στη Δημόσια Δράση κατά της CETA (28 Ιανουαρίου 2017)
- Οι Οικολόγοι Πράσινοι στο πρόσφατο 13ο συνέδριό τους (28 - 29 Ιανουαρίου 2017) που στηρίζουν την κυβέρνηση με δύο βουλευτές, προειδοποιούν για τις τρομακτικές διαστάσεις που έχει προσλάβει η ανισοκατανομή του πλούτου και υπογραμμίζουν ότι οι διατλαντικές συμφωνίες (TTIP-CETA-TiSA) βοηθούν να αναπτυχθεί το δίκαιο των επιχειρήσεων έναντι του εθνικού.(θέση Α).
- Δημοσιεύτηκε το ετήσιο Υπόμνημα που συνέταξαν οι "Ευρωπαίοι Οικονομολόγοι για την Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη", το οποίο προσυπογράφουν μέχρι σήμερα 274 οικονομολόγοι μεταξύ των οποίων και επιφανή μέλη της κυβέρνησης όπως π.χ. ο .Γιάννης Δραγασάκης, Μαρία Καραμεσίνη κ.ά. Δείτε εδώ περισσότερα.
- 50 Δήμοι και 3 Περιφέρειες έχουν κηρύξει τις περιοχές τους Ελεύθερες Ζώνες από την TIIP και τη CETA.
- Παρ' όλα τα ανωτέρω έχουμε α) Τη συμφωνία στο "Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου" του πρώην Υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γεωργίου Σταθάκη για την προσωρινή εφαρμογή της CETA (23.09.2016 στη Μπρατισλάβα), θέση την οποία στηρίζει χωρίς επιφυλάξεις και με άρθρο του [ΕΦΣΥΝ 22-23.10.2016] β) Την αποκάλυψη του νέου Υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στη Βουλή "Θυσιάσαμε κάποια ελληνικά συμφέροντα για τη CETA" (02.12.2016)
Τι γίνεται στην Ευρωπαϊκή Αριστερά για τη CETA:
- Το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς GUE/NGL καλεί τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου να καταψηφίσουν την Προσωρινή εφαρμογή της CETA. Ιδιαίτερα "αυστηρός" εμφανίζεται ο Συντονιστής της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου Helmut Scholz του κόμματος GUE/NGL ο οποίος δήλωσε «Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών που ψήφισε στην επιτροπή (ΕΝVI) σήμερα αγνόησε τις χιλιάδες των πόλεων και των περιφερειών σε όλη την Ευρώπη και τις εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι έχουν σαφώς δηλώσει ότι δεν θέλουν αυτή τη συμφωνία." (24.01.2017)
- Το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι αντίθετο στις συμφωνίες TTIP - CETA και τις χαρακτηρίζει ως τις δύο όψεις του ιδίου νομίσματος | The European Left fights against the TTIP and the CETA, two sides of the same coin | 5 Οκτωβρίου 2016.
- Η Προοδευτική Συμμαχία στην οποία συμμετέχουν Ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών - Δημοκρατών θεωρούν ότι "Η CETA δεν είναι η προοδευτική συμφωνία που εμφανίζεται να είναι". Υπογράφουν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Παπαδημούλης, Κούλογλου, 24 Οκτωβρίου 2016.
Τα κινήματα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για τις 15 Φεβρουαρίου 2017 - Ημερομηνία ψήφισης στο Ευρωκοινοβούλιο της Προσωρινής Εφαρμογής της CETA:
- Συγκέντρωση και διαμαρτυρία έξω από το Ευρωκοινοβούλιο από τις 10:30 μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας. Θα συμμετέχουν και μέλη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TiSA.
- Η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις και τις επαφές με Ευρωβουλευτές και αρμόδιους κυβερνητικούς και άλλους παράγοντες και συλλογικότητες, και θα τους καλέσει για μια ακόμα φορά να μπλοκάρουν με όλα τα μέσα, αρχικά την Προσωρινή εφαρμογή της CETA στο Ευρωκοινοβούλιο 15 Φεβρουαρίου 2017 και στα άλλα όργανα της Ε.Ε., καθώς και για να καταψηφιστεί αργότερα στο Εθνικό Κοινοβούλιο.
- Δεύτερη συνάντηση Δήμων και Περιφερειών στην Γκρενόμπλ, 17-18 Φεβρουαρίου 2017, με θέμα "Οι τοπικές αρχές και οι νέας γενιάς συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου". Από την Ελλάδα θα συμμετέχει εκπρόσωπος από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Η επόμενη ημέρα:
Ο αγώνας ενάντια στη CETA και στις άλλες ληστρικές συμφωνίες νέας γενιάς θα συνεχιστεί και θα αναβαθμιστεί προβάλλοντας εναλλακτικές προτάσεις δίκαιου εμπορίου που να σέβονται τη δημοκρατία, την ποιότητα και την ασφάλεια τροφίμων, τους καταναλωτές κ.λπ.
Επιμέλεια: Τώνια Φώτη, Κώστας Φωτεινάκης (Μέλη του Συντονιστικού της Ελληνικής Πρωτοβουλίας STOP TTIP-CETA-TiSA).
Πηγές: Euractiv, The Press Project, Europa.eu, Euronews, makthes.gr, Αυγή, TVXS.
Αναδημοσίευση από το http://stop-ttip-ceta-greece.blogspot.gr