5/2/18

Για τη συζήτηση που έγινε την Πέμπτη 1/2/2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο στο πλαίσιο της διαβούλευσης της διαχειριστικής μελέτης Πάρκου Γεωργιάδη

Η συζήτηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα λόγω της συμμετοχής των πολιτών και λόγω του πλήθους των ερωτήσεων και τοποθετήσεων. Παρά τις κατά διαστήματα εντάσεις θεωρούμε πως υπήρξε παραγωγική και ότι εκφράζει ένα σημείο καμπής σε σχέση με τη διαχείριση του πρασίνου και των κοινόχρηστων χώρων στο Ηράκλειο. Με αφορμή τις πρόσφατες κοπές δέντρων έχει ξεσπάσει -δικαιολογημένη μετά από τόσες καταστροφές και υποβαθμίσεις του δημόσιου χώρου- αγανάκτηση των πολιτών, οι οποίοι εκφράζουν ξεκάθαρα τη δυσπιστία τους προς τη δημοτική αρχή όσον αφορά τις προθέσεις και την υλοποίηση των σχετικών έργων και απαιτούν από αυτήν «αλλαγή πορείας». Με αυτό το δεδομένο είναι ξεκάθαρο πως και η τελειότερη μελέτη και τα καλύτερα σχέδια από πλευράς δήμου θα συναντούν από έντονη δυσπιστία ως απόλυτη άρνηση από μεγάλη μερίδα των πολιτών.

Μας δίνεται η εντύπωση ότι η δημαρχιακή αρχή και οι επικεφαλής αντιδήμαρχοι στην υπηρεσία "πρασίνου" και "περιβάλλοντος" δεν έχουν αντιληφθεί ποιο είναι το καθήκον τους. Θλιβόμαστε ειλικρινά όταν βλέπουμε το αστικό πράσινο σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή πόλη και την κατάντια που υπάρχει στο Ηράκλειο. Πουθενά δεν διανοούνται να κόψουν ή να κάνουν βαθύ κλάδεμα σε μεγάλα δένδρα, εκτός αν είναι επικίνδυνα. Όλα τα άλλα είναι ανεξήγητες δικαιολογίες. Η κεντρική ιδέα πρέπει να είναι μια: Δεν κόβεις το αστικό πράσινο, το περιποιείσαι. Και περιποίηση δεν είναι το βαθύ κλάδεμα ή η κορμοτομή που τόσο λατρεύουν οι εργολάβοι γιατί, λέει, έτσι ξεμπλέκουν για 5-6 χρόνια. Πριν 20-25 χρόνια η Δημοτική Αρχή δεν είχε αυτή την αντίληψη και η εικόνα της πόλης ήταν διαφορετική. Το ίδιο και η σχέση των Ηρακλειωτών με το αστικό πράσινο. Τώρα έχομε φθάσει στο σημείο να έχουν απομείνει μεγάλα δένδρα σε ελάχιστα σημεία όπως στο παλιό Νεκροταφείο, τα πεύκα στον Μασταμπά, στο πάρκο Γεωργιάδη και στις αυλές των σπιτιών που -ευτυχώς- η υπηρεσία πρασίνου δεν έχει δικαιοδοσία να παρέμβει.

Η πρόταση που κάναμε ως Ο.Π.Η. στον δήμο είναι η αποδοχή κοινωνικού ελέγχου σε όλες τις φάσεις σύλληψης, σχεδίασης και υλοποίησης των έργων, είτε προβλέπονται διαδικασίες διαβούλευσης από τον νόμο είτε όχι. Επομένως απαιτείται πλήρης διαφάνεια και ενημέρωση εξ αρχής. Όσον αφορά στα επίμαχα θέματα, που είναι κυρίως τα κλαδέματα και οι κοπές δέντρων, χρειάζεται η απόλυτη τήρηση της νομιμότητας και η επίβλεψη - επιτήρηση όχι μόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και από εκπροσώπους των κατοίκων της πόλης. Η πρότασή μας αυτή δεν απαντήθηκε από τους παρόντες εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, γι’ αυτό την θέτουμε εκ νέου και είμαστε στη διάθεσή τους για όποιες διευκρινήσεις χρειαστούν.

Τα θέματα γύρω από τα οποία περιστράφηκε η συζήτηση ήταν οι κοπές δέντρων (αν θα γίνουν ή όχι και ποιές), τα κλαδέματα των δέντρων (αν θα γίνουν αυστηρά ή ελαφρά) και οι δραστηριότητες στο πάρκο (ποιες είναι συμβατές και ποιες όχι). Σε αυτά τα θέματα δόθηκαν από τους εκπροσώπους του δήμου και των αρμόδιων υπηρεσιών κάποιες απαντήσεις, μένει όμως να δούμε, από την εξέλιξη των πραγμάτων, αν έχουν αντίκρισμα. Όσον αφορά στον κανονισμό λειτουργίας του πάρκου, ίσως είναι χρήσιμος αλλά πρέπει να προηγηθεί ουσιαστική δημόσια διαβούλευση και σίγουρα είμαστε αντίθετοι στους αποκλεισμούς που επιχειρούνται.

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου