14/7/19

ΕΕ - MERCOSUR: CARS FOR COWS - Αυτοκίνητα για Αγελάδες

Η χειρότερη για την κλιματική κρίση εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Γιατί είναι τόσο σημαντική η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της ΕΕ με τις χώρες MERCOSUR (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη).
Ο εύγλωττος τίτλος ενός άρθρου τα λέει όλα. Και γιατί καθυστέρησε 20 χρόνια, και για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, και για τις επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα της ΕΕ, έστω και αν αφορά τις βορειο-ευρωπαϊκές χώρες. Ο τίτλος του άρθρου είναι "cars for cows" (αυτοκίνητα για αγελάδες), αυτό παίχτηκε βασικά.


Στις 2 Ιουλίου 2019 υπογράφτηκε μια ακόμη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Λατινικής Αμερικής που συμμετέχουν στην ομάδα MERCOSUR (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη). Αυτές οι χώρες έχουν ήδη εμπορικές συναλλαγές με την Ευρώπη. Το καινούργιο βρίσκεται στην κατάργηση των δασμών.

Ιδιαίτερα ανησυχητική ήταν η δήλωση του επικεφαλής των αγρο-συνεταιριστικών οργανώσεων της ΕΕ, COPA - COGECA, ο οποίος ενώ είχε εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία με τον Καναδά (CETA) εξέφρασε «εκ μέρους των 22 εκατομμυρίων αγροτών την έντονη αντίδρασή του στη συμφωνία, όταν μάλιστα δεν έχει κλείσει η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ». Οι Ευρωπαίοι αγρότες φοβούνται μια πλημμύρα Νοτιοαμερικανικών προϊόντων -κυρίως βοδινού κρέατος- μετά την άρση των δασμών. Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Πολωνίας και του Βελγίου είχαν εκφράσει στην Commission τη «βαθιά ανησυχία» τους για τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας στη γεωργία τους.

Η συμφωνία θα επηρεάσει 800 εκατομμύρια ανθρώπους και οι αποφάσεις της αφορούν στο 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμες όλες οι λεπτομέρειες, είναι γνωστή η μεγάλη εικόνα και το τι σημαίνει για την κάθε ομάδα χωρών η τελική συμφωνία.

Για τις Νοτιοαμερικάνικες χώρες σημαίνει πρόσβαση των αγροτικών τους προϊόντων στην αγορά της ΕΕ: βοδινό κρέας, πουλερικά, ζάχαρη και αιθανόλη είναι μερικά από τα προϊόντα των οποίων θα μειώνονται σταδιακά οι δασμοί. Ιδιαίτερα για τη Βραζιλία, το 90% των εξαγωγών της (αύξηση κατά 24%) θα κατευθύνονται στην ΕΕ χωρίς δασμούς. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της Βραζιλίας το ΑΕΠ της θα αυξηθεί κατά 87,5 δις δολάρια.

Για την ΕΕ σημαίνει πρόσβαση στην αγορά των χωρών της MERCOSUR των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, τμημάτων αυτοκινήτων, χημικών προϊόντων, μηχανών και υφαντικών. Δεν είναι τυχαίο, ότι η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία καλωσόρισε τη συμφωνία.

Στη συμφωνία λέγεται ότι υπάρχει ένα κεφάλαιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Σε αυτό αναφέρεται ότι η αναμενόμενη αύξηση των εξαγωγών βοδινού κρέατος προς την ΕΕ δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής στις χώρες MERCOSUR. Δεν υπάρχει όμως κάποια εγγύηση γι’ αυτό. Ήδη, η αυξανόμενη εκτροφή βοοειδών έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αποψίλωση τεράστιων εκτάσεων δασών προκειμένου να αυξηθούν οι εκτάσεις για την καλλιέργεια ζωοτροφών. Μετά την εκλογή του Μπολσονάρο ξεκίνησε το «αδυνάτισμα» σε πολλούς περιβαλλοντικούς νόμους της χώρας μερικούς από τους οποίους αφορούν τα είναι πολύ σημαντικά για την επιβίωση όλου του πλανήτη δάση της Βραζιλίας (Αμαζόνιος).

Ένα άλλο ανησυχητικό σημείο είναι τα φυτοφάρμακα.
Αν και η Βραζιλία είναι μια από τις χώρες με την υψηλότερη χρήση φυτοφαρμάκων στον κόσμο, η ΕΕ ισχυρίζεται ότι δεν θα επηρεαστεί η συμφωνία από αυτό το γεγονός. Όμως στην πραγματικότητα, ναι μεν η ΕΕ έχει θεσπίσει αυστηρούς νόμους για τη χρήση φυτοφαρμάκων από τους Ευρωπαίους αγρότες, αλλά θα κάνει τα στραβά μάτια στις εισαγωγές από τη Βραζιλία. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την εκλογή του Μπολσονάρο, εγκρίθηκαν 239 νέα φυτοφάρμακα στην Βραζιλία, τα περισσότερα εκ των οποίων απαγορεύονται στην ΕΕ.

Η Συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμη. Για να ισχύσει χρειάζεται η επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια όλων των χωρών που εμπλέκονται, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε, ότι δεν θα υπογράψει τη Συμφωνία, εάν η Βραζιλία αποσυρθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού, λόγω φυτοφαρμάκων και άνθρακα. Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο επίσης έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους.

Ελληνική Πρωτοβουλία STOP ΤΤΙΡ CETA TiSA
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

1. AGRONEWS: Επικρίσεις για τριπλή ζημιά από τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur.  Το Εθνικό Συμβούλιο της IFA, η Εθνική Επιτροπή Κτηνοτροφίας και η Εθνική Επιτροπή Πτηνοτροφίας πραγματοποίησαν συνάντηση για να χτίσουν ισχυρή αντιπολίτευση στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur. «Θα επισημάνουμε τις ζημιές που θα προκαλέσει αυτή η συμφωνία σε πολλά και διαφορετικά σημεία: στην αγροτική οικονομία, στο παγκόσμιο περιβάλλον αλλά και στους καταναλωτές», δήλωσε ο Joe Healy.
 

2. Η συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και MERCOSUR (μια πρώτη αξιολόγηση κυρίως για την τροφή και τα αγροτικά προϊόντα).