8/9/21

Το Arctic Sunrise στην Ελληνική Τάφρο

Το πλοίο της Greenpeace, Arctic Sunrise, πραγματοποιεί έρευνα πεδίου στην Ελληνική Τάφρο* για την προστασία του φυσικού μας πλούτου

Τερματισμός των εξορύξεων τώρα! Η δράση της Greenpeace στην Κρήτη συνεχίζεται

To εμβληματικό πλοίο της οργάνωσης, Arctic Sunrise, βρίσκεται αυτή την περίοδο δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης πραγματοποιώντας έρευνα πεδίου για τα κητώδη της Ελληνικής Τάφρου. Η έρευνα που ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου, διεξάγεται εντός των 2 οικοπέδων που η ελληνική πολιτεία έχει παραχωρήσει σε μεγάλες πετρελαϊκές για εξόρυξη υδρογονανθράκων και θα διαρκέσει για 2 ακόμα εβδομάδες. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένονται να δημοσιοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Σε μία περίοδο που ολόκληρη η υφήλιος αλλά και η Μεσόγειος βιώνει με πρωτοφανή τρόπο τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, γίνεται περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη να προστατευτεί η βιοποικιλότητα της Μεσογείου και να μπει ένα τέλος στα σχέδια των πετρελαϊκών εταιρειών και της κυβέρνησης για νέες εξορύξεις ορυκτού αερίου και πετρελαίου στη χώρα μας, που επιδεινώνουν αυτήν την παγκόσμια κρίση. Η επιχειρησιακή ρύπανση θαλάσσιων γεωτρήσεων σε μεγάλα βάθη, όπως αυτές που αναμένονται να λάβουν χώρα στη συγκεκριμένη περιοχή δυτικά και νότια της Κρήτης, αλλά και ένα πιθανό ατύχημα, θα έχουν ολέθριες συνέπειες για το ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα και τα θηλαστικά της Μεσογείου.

Σκοπός λοιπόν της έρευνας είναι η καταγραφή της παρουσίας κητωδών στην περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, με ιδιαίτερη έμφαση στις φάλαινες-φυσητήρες (Physeter macrocephalus) και τη φάλαινα-ζιφιό (Ziphius cavirostris). Η έρευνα στοχεύει από τη μία να ενισχύσει την κατανόηση της κατανομής, της ταυτότητας και της αφθονίας των πιο πάνω ειδών και από την άλλη να αναδείξει την οικολογική σημασία της συγκεκριμένης περιοχής, η οποία δυστυχώς προορίζεται για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου και ορυκτού αερίου. Το ταξίδι αυτό έρχεται να εμπλουτίσει τη γνώση και το πολύτιμο έργο του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών “Πέλαγος”, που υπερασπίζεται για περισσότερα από 25 χρόνια την προστασία των κητωδών και των οικοσυστημάτων τους και να υπενθυμίσει ότι οποιαδήποτε νέα εξόρυξη υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες είναι ανεπίτρεπτη.

Με την επιστήμη να προειδοποιεί ότι το κλίμα απειλείται με κατάρρευση αν δεν σταματήσουμε άμεσα τις νέες εξορύξεις και τη χρήση ορυκτών καυσίμων τα επόμενα 20-25 χρόνια, αγανάκτηση προκαλούν οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού της χώρας και κυβερνητικών στελεχών που επικαλούνται την κλιματική κρίση προκειμένου να δικαιολογήσουν την απραξία τους για την ανάσχεσή της.

“Τα σχέδια παράδοσης της χώρας στο έλεος των πετρελαϊκών με βρώμικο παρελθόν και ψευδεπίγραφο πράσινο προφίλ, όπως η Total Energies, δυτικά και νότια της Κρήτης είναι ανακόλουθα με τα όσα εξαγγέλλουν Πρωθυπουργός και κυβέρνηση για πραγματική πράσινη ανάκαμψη, την αντιμετώπιση αποσταθεροποίησης του κλίματος και του ταχύτατου ρυθμού απώλειας της βιοποικιλότητας” τόνισε ο Κωστής Γριμάνης, υπεύθυνος για θέματα κλιματικής δικαιοσύνης στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. “Ήδη ως καταναλωτές με τις αυξήσεις που έρχονται πληρώνουμε το κόστος εξάρτησης της οικονομίας από τα ακριβά ορυκτά καύσιμα.

Τα σχέδια κυβέρνησης και πετρελαϊκών κολοσσών για νέες εξορύξεις σε Ελλάδα, που πλαισιώνονται από σκανδαλώδεις (αντι)περιβαλλοντικούς νόμους και διατάξεις, μύθους περί του “φιλικού προς το περιβάλλον” ορυκτού αέριου και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για μία ‘υποδειγματική Μεσόγειο Θάλασσα’ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με οποιοδήποτε σοβαρό μέτρο για την προστασία της μεσογειακής θαλάσσιας βιοποικιλότητας και του κλίματος.”

Πάγιο αίτημα της Greenpeace είναι να ακυρωθούν άμεσα όλες οι σχεδιαζόμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα και να σταματήσει η χρήση πετρελαίου και αερίου όσο πιο κοντά στο 2040 είναι εφικτό. Οποιαδήποτε νέα επένδυση στο λανθασμένα πολυδιαφημισμένο “καλό” ορυκτό αέριο θα καταστεί σε μερικά χρόνια αδρανής πόρος με ολέθριες επιπτώσεις για την οικονομία, την τσέπη των φορολογούμενων Ελλήνων πολιτών και φυσικό κεφάλαιο της χώρας. Όπως επεσήμανε πρόσφατα ο Bruno Oberle, Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) "Η απάντηση είναι πολύ απλή. Έχουμε φυσικό κεφάλαιο. Έχουμε τη φύση. Παίρνουμε και παίρνουμε και παίρνουμε εδώ και δεκαετίες για να οικοδομήσουμε την κοινωνία μας. Τώρα πρέπει να σταματήσουμε".

Greenpeace,
Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2021

* Ελληνική Τάφρος: θαλάσσια περιοχή τεράστιας περιβαλλοντικής σημασίας για τη Μεσόγειο που εκτείνεται από τα Ιόνια νησιά μέχρι τα νότια της Κρήτης και τη Ρόδο.

Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα εδώ.