Η εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων εκτός του ότι σημαίνει την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, σημαίνει περισσότερους πολέμους, περισσότερους εξοπλισμούς που γονατίζουν την οικονομία, σημαίνει οικολογική κατάρρευση πολύτιμων οικοσυστημάτων στη θάλασσα, τις ακτές και τη στεριά, σημαίνει και την καταστροφή του τουρισμού και της αλιείας.
Αναγνωρίζοντας αυτές τις τραγικές επιπτώσεις που αποδεδειγμένα έχουν οι εξορύξεις σε όλον τον πλανήτη, ήδη Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν σταματήσεις τις έρευνες και τις εξορύξεις στις θάλασσές τους στην Μεσόγειο. Αυτό πρέπει να αποφασίσει άμεσα και η Ελλάδα: να ακυρώσει τις έρευνες και να σταματήσει οριστικά ένα ανόητο πρόγραμμα που μόνο δεινά πρόκειται να φέρει στη χώρα. Εξάλλου, είναι γνωστό από τις συμβάσεις ότι όποια κέρδη προκύψουν από την εκμετάλλευση ενδεχόμενων κοιτασμάτων, αφορούν στις εταιρίες, αφήνοντας ελάχιστα ψίχουλα στο ελληνικό κράτος και τις Περιφέρειες, επομένως δεν πρόκειται για λύση των προβλημάτων της ενεργειακής εξάρτησης ή της οικονομίας.
Μέσα στην πανδημία είδαμε να μειώνεται πρόσκαιρα το επενδυτικό ενδιαφέρον των ενεργειακών εταιριών για τους υδρογονάνθρακες. Μέσα στο 2021 αποχώρησε η ισπανική Repsol από την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία και το Ιόνιο και κατόπιν η γαλλική Total από την Κρήτη. Παρ’ όλ’ αυτά, τον Ιανουάριο του 2022 έγιναν εν κρυπτώ ηχοβολιστικές έρευνες στον Κυπαρισσιακό κόλπο με αποτέλεσμα τον θάνατο άγνωστου αριθμού ζιφιών, είδος που απειλείται με εξαφάνιση. Στη συνέχεια, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση ενθάρρυναν τα σενάρια για την επανεκκίνηση των προγραμμάτων των εξορύξεων στην Ήπειρο και στα θαλάσσια «οικόπεδα» του Ιονίου και της Κρήτης και συγκροτήθηκε και μια “Task Force” με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών. Μέσα σε ένα κλίμα συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την αγορά των F35 και προεκλογικών εντυπώσεων, η αμερικανική ExxonMobil ανακοίνωσε τη συμμετοχή της με 70% στην κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ για το πρόγραμμα εξορύξεων στις θάλασσες της Κρήτης. Kι όλα αυτά ενώ η προσφυγή των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την ακύρωση του προγράμματος των εξορύξεων στις θάλασσες της Κρήτη δεν έχει εκδικαστεί ακόμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το χειρότερο είναι ότι οι ηχοβολιστικές έρευνες και οι εξορύξεις πρόκειται να γίνουν μέσα στην Ελληνική Τάφρο, οικότοπο παγκόσμιας οικολογικής σημασίας, καθώς αποτελεί το ενδιαίτημα πολλών απειλούμενων ειδών όπως οι Πτεροφάλαινες, οι Ζιφιοί, Φυσητήρες, τα σπάνια και απειλούμενα "κοινά δελφίνια", οι θαλάσσιες χελώνες και οι μεσογειακές φώκιες. Για τα είδη αυτά που υφίστανται ήδη μεγάλες πιέσεις από τις συχνές στρατιωτικές ασκήσεις και τις συγκρούσεις με πλοία, οι ηχοβολιστικές έρευνες θα είναι η χαριστική βολή. Η Πρωτοβουλία υποστηρίζει ένθερμα το τεκμηριωμένο αίτημα για την ένταξη της Ελληνικής Τάφρου σε καθεστώς προστασίας, το οποίο έχουν υποβάλει 39 ελληνικές και διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις και 61 επιστήμονες διεθνούς κύρους και το οποίο έχει αγνοηθεί από τις δύο τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις εξακολουθούν να μιλούν υποκριτικά για πράσινες πολιτικές και να εργαλειοποιούν την κλιματική αλλαγή μετατρέποντας τις ΑΠΕ σε όχημα για γρήγορο κέρδος των ενεργειακών κολοσσών αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις, στο περιβάλλον, στα βουνά, στη βιοποικιλότητα και στις τοπικές κοινωνίες. Την ίδια στιγμή στην ΕΕ βαφτίζουν πράσινα το ορυκτό αέριο και την εφιαλτική πυρηνική ενέργεια. Όμως ο πλανήτης έχει ξεπεράσει τα όρια του, αν δεν σταματήσουμε τη χρήση των ορυκτών καυσίμων κι αν δεν βάλουμε φρένο στην υπερκατανάλωση το μέλλον είναι δυσοίωνο.
Η Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων γεννήθηκε το 2019 σε μια παγκρήτια συνάντηση όταν εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης οι στρατηγικές μελέτες για το πρόγραμμα εξορύξεων στις θάλασσες δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ξεκινήσαμε δυναμικά με εκδηλώσεις, έντυπα και παρουσία στο διαδίκτυο. Συνεχίσαμε με συναντήσεις και ενημερώσεις σε πολλά μέρη του νησιού. Πολύ γρήγορα φάνηκε ότι ο λόγος της Πρωτοβουλίας έχει μεγάλη απήχηση, αποδεικνύοντας ότι το παραμύθι περί οικονομικής ανάπτυξης από τις εξορύξεις δεν είναι δυνατόν να σταθεί με λογικά επιχειρήματα.
Η Πρωτοβουλία σήμερα απλώνει πιο δυναμικά τη δράση της, έχει πλέον δικτυωθεί σε όλο το νησί και έχει δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με όλα τα περιβαλλοντικά κινήματα και τις κοινωνικές οργανώσεις με σκοπό «να αδειάσουμε το κοίτασμα της υποκρισίας». Ζητάμε να φύγουν οι πετρελαϊκές από τις θάλασσες μας και να σταματήσει άμεσα κάθε πρόγραμμα εξορύξεων υδρογονανθράκων.
Καλούμε όλους τους πολίτες που αγαπούν τον τόπο τους, που ασχολούνται με τον τουρισμό, την αλιεία, τη θάλασσα, τις ακτές και την παραγωγή αγροτικών προϊόντων να πληροφορηθούν τι πραγματικά σημαίνει έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων για τη ζωή τους, μακριά από την προπαγάνδα που προσπαθεί να αποκρύψει τις εφιαλτικές επιπτώσεις των εξορύξεων. Να αναλογιστούν ποιο είναι το πραγματικό συμφέρον του νησιού μας και να αντιδράσουν. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να διορθώσουμε σε αυτό το νησί αλλά θέλουμε να έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε. Να δουλέψουμε για να γίνει η Κρήτη υπόδειγμα βιώσιμης γεωργίας, τουρισμού, πολιτισμού, έρευνας και εκπαίδευσης παρά να γίνει βορά των ενεργειακών κολοσσών.
Για πετρέλαιο και αέριο δεν ξέρουμε... Αντίσταση όμως θα βρούνε σίγουρα!
Ή θα φύγουν ή θα τους διώξουμε!