2/8/22

Φεστιβάλ Χαϊμαλίνα στα Ανώγεια 5-7 Αυγούστου 2022

“Στον ίσκιο του ασφεντάμου”  

Έπειτα από δύο χρόνια απουσίας, το φεστιβάλ Χαϊμαλίνα επιστρέφει ξανά, για τέταρτη χρονιά, στις 05, 06 & 07 Αυγούστου 2022,  στα Ανώγεια της Κρήτης

Το Φεστιβάλ Χαϊμαλίνα επιστρέφει στα Ανώγεια στις 5 , 6 & 7 Αυγούστου μετά από δύο χρόνια απουσίας.

Τα δύο χρόνια που πέρασαν άφησαν αμέτρητες πληγές στα σώματα και τις ψυχές μας, για αυτό και η απόφαση μας να συνεχίσουμε, προέκυψε ως ανάγκη. Έχουμε ανάγκη να μονιάσουμε, να κουβεντιάσουμε για όλα όσα μας προβληματίζουν και να ονειρευτούμε ξανά έναν κόσμο ελεύθερο.

Οι στίχοι του Μιχάλη Σταυρακάκη (Νιδιώτη) μας οδηγούν από την πρώτη ημέρα, έτσι  και φέτος, θα μας ενώσουν κάτω από τον ίσκιο του ασφεντάμου. Παρακολουθούμε εδώ και καιρό με ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από το περιβάλλον, την κλιματική και την ενεργειακή κρίση αλλά και τα σχέδια που αφορούν τα βουνά και τις θάλασσες μας.

Αποφασίσαμε λοιπόν, φέτος να καταπιαστούμε με όλα τα παραπάνω, να ενημερωθούμε σωστά και να προετοιμαστούμε για τις μάχες που θα πρέπει να δώσουμε συλλογικά, ενάντια στη λεηλασία της φύσης. Το αισθανόμαστε ως χρέος κάθε φορά που πατάμε στον τόπο μας, τον Ψηλορείτη, έναν τόπο που μας χαρίζει απλόχερα την δύναμη του και μας κουβαλάει στις πλάτες του.

Κάτω από τον ίσκιο του ασφεντάμου λοιπόν, θα γνωρίσουμε το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη, θα κατανοήσουμε την εύθραυστη ισορροπία του και τη μεγάλη γεωλογική του σημασία. Θα ενημερωθούμε για την ελληνική πραγματικότητα με αφορμή το ενεργειακό πρόβλημα. Θα ταξιδέψουμε μέχρι τη Λατινική Αμερική, για να συστηθούμε με τους ιθαγενείς και να διδαχθούμε από τους αγώνες για την υπεράσπιση του τόπου τους. Στη συνέχεια θα καθίσουμε  όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι, για να ρωτήσουμε και να μάθουμε για την «πράσινη ανάπτυξη», αλλά και την επίπτωση της στο φυσικό περιβάλλον.

Αφουγκραζόμενοι την φύση θα περπατήσουμε μαζί σε ιστορικά μονοπάτια ξετυλίγοντας το κουβάρι της αντίστασης στον λαβύρινθο της ναζιστικής κατοχής και καταλήγοντας στο σήμερα παρακολουθώντας και συζητώντας για την καταδίκη την Χρυσής αυγής και την σημασία του να κρατήσουμε τους αγώνες και τις μνήμες ζωντανές.

Όπως κάθε χρόνο, το φεστιβάλ θα πλαισιώσουν διάφορες παράλληλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους, μέσα από τις οποίες θα προσεγγίσουμε το θέμα το περιβάλλοντος με πολύπλευρους τρόπους. Θα παίξουμε μπάλα, θα δούμε ταινίες και θα μαγειρέψουμε χωρίς να ξεχνάμε το καθιερωμένο μας ραντεβού στο Θέατρο Νίκος Ξυλούρης για να ακούσουμε μουσικές του κόσμου, να χορέψουμε και να γλεντήσουμε παρέα!

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Χαϊμαλίνα»