15/1/24

Φεστιβάλ Med Photo 5, CLIMATE WARS στο Ρέθυμνο

Το MedPhoto Festival παρουσιάζει την 5η κατά σειρά διοργάνωσή του, με τίτλο CLIMATE WARS. Κεντρική εκδήλωση του φεστιβάλ είναι η διεθνής έκθεση φωτογραφίας Critical Archives VI: We Can’t Breathe, που ανοίγει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο, στις 19 Ιανουαρίου 2024. Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, στις 12.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο: «Κλιματικοί πόλεμοι: Κοινωνικές πρακτικές και μορφές παρέμβασης στη δημόσια σφαίρα».

H έκθεση εστιάζει στην κλιματική και βιοσφαιρική κρίση και στις κοινωνικοπολιτικές παρα-μέτρους που την συνοδεύουν. Στην αφετηρία τού προβληματισμού βρίσκονται οι ακραίοι και επικίνδυνοι τρόποι εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και η εκτεταμένη εξαφάνιση οικοσυστημάτων, που έχουν ως συνέπεια την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης, την ασφυξία, ολοένα και μεγαλύτερου μέρους τού πληθυσμού τής Γης, καθώς και όλων των έμβιων όντων τού πλανήτη. 

Η διασταύρωση της σύγχρονης τέχνης με την έρευνα και τη θεωρία φέρνει στο προσκήνιο βαθύτερες πτυχές της συνθήκης αυτής. Κεντρική θέση στην έκθεση έχουν έργα που προτεραιοποιούν έννοιες όπως η οικοκτονία και η κλιματική δικαιοσύνη, που αναδεικνύουν ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι εξίσου υπαίτιοι για την κλιματική κρίση, που φωτίζουν φαινόμενα όπως η χρηματιστηριοποίηση της ενέργειας ή επικεντρώνονται στη δυσανάλογη επιβάρυνση των χωρών τού Παγκόσμιου Νότου. 

Αντιμετωπίζοντας τα περιβαλλοντικά ζητήματα σε συνάρτηση με τους μηχανισμούς τού διεθνούς κεφαλαίου, τον πόλεμο, και την αποικιοκρατική αντίληψη της Δύσης, το MedPhoto παρουσιάζει φωτογραφικές σειρές, ντοκιμαντέρ και ερευνητικές εργασίες που μελετούν το πώς συνδέεται η οικολογική καταστροφή με την εργασιακή εκμετάλλευση, το προσφυγικό ζήτημα και τους πατριαρχικούς και ρατσιστικούς μηχανισμούς ελέγχου. Εδώ έρχεται το «We can’t breathe» στον τίτλο τής έκθεσης και τέμνεται με το «I Can’t breathe» του Eric Garner, ως κυριολεκτική ή μεταφορική, βιολογική και κοινωνική συνθήκη. «Σημείο φυγής» της αφήγησης αποτελεί η χαρτογράφηση εναλλακτικών προσεγγίσεων της σχέσης τού ανθρώπου με το φυσικό και κοινωνικό του περιβάλλον, μέσα από το πρίσμα τής πολιτικής οικολογίας, του οικοφεμινισμού και της αποανάπτυξης.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες/ιδες:

Ursula Biemann, Πέτρος Γιαννακούρης, Μαρίνα Γιώτη, Βαγγέλης Δασκαλάκης, Μιχαηλάγ-γελος Βλάσσης-Ζιάκας, Sophie Gerrard, Πηνελόπη Θωμαΐδη, Κώστας Καψιάνης, Νίκος Μάρκου, Γιώργος Μουτάφης, Cristina de Middel & Bruno Morais, Oliver Ressler, Zied Ben Romdhane, Jonas Staal, Ian Teh

Στην έκθεση παρουσιάζονται βιβλία των: Makeda Best, Matt Dunne, Mitch Epstein, Stuart Franklin, Fazal Sheikh

Διοργάνωση: KOLEKTIV8, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μαρία Μαραγκού, Παύλος Φυσάκης

Επιμέλεια: Πάσκουα Βοργιά, Δημήτρης Κεχρής 


Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, στις 12.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο:

«Κλιματικοί πόλεμοι: Κοινωνικές πρακτικές και μορφές παρέμβασης στη δημόσια σφαίρα»

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν: 

Αριστείδης Παπαδάκης, μέλος της Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, πρόεδρος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου: «Ελληνική Τάφρος και Ήπειρος: hot spot βιοποικιλότητας ή οικόπεδα εξόρυξης

Ελεάνα Καζίλα, βιολόγος-περιβαλλοντολόγος: «Διαχρονικά “πράσινα” παράδοξα. Η σύγκρουση μεταξύ πράσινης ανάπτυξης και βιοποικιλότητας»

Γιώργος Σμπώκος, Δ.Ν. Δημοσίου Δικαίου, υπεύθυνος Επιτροπής Περιβάλλοντος ΔΣΗ: «Η σύγχρονη αρχιτεκτονική τής πολιτικής δράσης και η σημασία τού αναρχικού χαρακτήρα τής τέχνης»

Πηνελόπη Θωμαΐδη, φωτογράφος ντοκιμαντέρ, ερευνήτρια: «Under Pressure: Η παρουσίαση μιας φωτογραφικής και δημοσιογραφικής έρευνας για την ιστορία των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Αλβανία»

Ελένη Παγκαλιά, εκ μέρους τού MedPhoto Festival. 


MedPhoto 5: CLIMATE WARS

Critical Archives VI: We Can’t Breathe

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Εγκαίνια: 19 Ιανουαρίου 2024

Με την οικονομική υποστήριξη: Υπουργείου Πολιτισμού

Με την ευγενική υποστήριξη: Δήμος Ρεθύμνου, Περιφέρεια Κρήτης, Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, Ινστιτούτο Cervantes, Πρεσβεία τής Ελβετίας στην Ελλάδα

Χορηγοί: Minoan Lines, Menta City Boutique Hotel


Info:

Εγκαίνια έκθεσης: 19 Ιανουαρίου 2024, 7.30 μ.μ., μαζί με ξενάγηση.

Εκδήλωση-Συζήτηση: 20 Ιανουαρίου 2024, 12.00 

Τόπος έκθεσης και συζήτησης: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Μεσολογγίου 32, Ρέθυμνο

Διάρκεια έκθεσης: 19 Ιανουαρίου - 29 Μαρτίου 2024

https://medphoto.gr/

https://www.facebook.com/medphotofest

info@medphoto.gr