3/1/05

Ημερίδα για την σκοπιμότητα του φράγματος στον Αποσελέμη και τις επιπτώσεις του

Ημερίδα υψίστης σπουδαιότητας για τη κρίσιμη φάση που διέρχεται το ζήτημα του φράγματος στον Αποσελέμη διοργανώνει η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου για να ακουστεί η βαρύνουσα γνώμη της επιστημονικής κοινότητας που θέτει υπό αμφισβήτηση τις επιλογές του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Καλεσμένοι για να παρουσιάσουν τις μελέτες και τις απόψεις τους είναι έγκυροι επιστήμονες και καθηγητές υδρογεωλογίας, υδατικών πόρων, βιολογίας και νομικής. Η Ημερίδα θα γίνει την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2005 στις 17:30 μ.μ. στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου.

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος και της ανησυχίας για το σχεδιαζόμενο φράγμα στον Αποσελέμη της Λαγκάδας Δήμου Χερσονήσου, διοργανώνει επιστημονική Ημερίδα την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2005 και ώρα 17:30 μ.μ. στον Θεατρικό Σταθμό του Ηρακλείου, με θέμα:

«Η σκοπιμότητα του φράγματος στον Αποσελέμη και οι επιπτώσεις από την πιθανή κατασκευή του υπό το φως τον νέων δεδομένων»

Το ζήτημα του φράγματος στον Αποσελέμη που βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση του, αποτελεί ένα μείζον οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό και επιστημονικό θέμα που επηρεάζει το ευαίσθητο και ήδη επιβαρημένο υδρογεωλογικό καθεστώς της ευρύτερης περιοχής του ορεινού συγκροτήματος Δίκτη. Υπό αμφισβήτηση έχει τεθεί η σκοπιμότητα του έργου υπό το φως των νεώτερων αλλά και παλαιότερων δεδομένων όσον αφορά την ποσότητα των απολήψιμων υδάτων, την ποιότητά τους, το κόστος κατασκευής και τις ανάγκες των πόλεων που προορίζεται να υδρεύσει. Εκτός αυτού έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις σε χιλιάδες στρέμματα αγροτικής και δασικής γης, σε πολλές περιοχές του Δικτύου Φύση 2000, παραβιάζει εμφανώς την Οδηγία-Πλαίσιο 2000/60ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πολιτική των υδάτων και αναγκάζει χιλιάδες κατοίκους να αλλάξουν κατοικία και τρόπο ζωής.

Καλούμε, τις αρχές της Πολιτείας, των αρμοδίων Υπουργείων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Δήμων Αγίου Νικολάου, Βιάννου, Γουβών, Επισκοπής, Ηρακλείου, Θραψανού, Καστελλίου, Μοιρών, Οροπεδίου και Χερσονήσου, την επιστημονική κοινότητα του τόπου μας, τους ευαίσθητους πολίτες και όλους τους ενδιαφερόμενους, να παραστούν στις εργασίες της ημερίδας και να λάβουν μέρος στην συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Το Πρόγραμμα της Ημερίδας:


17:30 Έναρξη. Χαιρετισμός από τον πρόεδρο της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου Δρ. Μιχάλη Προμπονά.
Συντονισμός της διαδικασίας: Μανόλης Αργυράκης, δημοσιογράφος.

17:45 «Το υδρογεωλογικό καθεστώς του ορεινού συγκροτήματος της Δίκτης ως αποτέλεσμα της γεωλογικής του δομής»
Απόστολος Αλεξόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής Υδρογεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

18:10 «Αλληλοεπίδραση υδροφόρων συστημάτων του ορεινού συγκροτήματος Δίκτη και του χειμάρρου Αποσελέμη. Επιπτώσεις από την δέσμευση των νερών του Χώνου στην ύδρευση της ευρύτερης περιοχής»
Γεώργιος Καλλέργης, τ. Καθηγητής Εφαρμοσμένης Υδρογεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών, τ. Διευθυντής Υδρογεωλογίας Ι.Γ.Μ.Ε.

18:30 «Παράμετροι σχεδιασμού και επικινδυνότητα του φράγματος στον Αποσελέμη»
Ερευνητική Ομάδα του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου. Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γεώργιος Τσακίρης, Καθηγητής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων  Ε.Μ.Π. Μίλησε ο κ. Δημήτρης Τίγκας, υποψήφιος Διδάκτωρ του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, Γεωπόνος Μηχανικός MSc.

18:50 Ερωτήσεις

19:30 «Οι επιπτώσεις του φράγματος Αποσελέμη στο φυσικό περιβάλλον»
Μιχάλης Δρετάκης, Βιολόγος - Ορνιθολόγος, Ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

19:50 «Το έργο του φράγματος στον Αποσελέμη και η υποχρέωση προστασίας του περιβάλλοντος»
Μάριος Χαϊνταρλής, Δικηγόρος, Εντεταλμένος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

20:10 Παρεμβάσεις – Συζήτηση.

21:00 Κλείσιμο ημερίδας – Επίλογος