18/7/06

Το "όραμα" της Greenwell για τα Μάταλα

Με αφορμή το άρθρο της προηγούμενης Τρίτης 11 Ιουλίου, "Matala Golf & Resort" – Η επένδυση που οι Βέλγοι ονειρεύονται για το νότο, καταθέτω μερικές προσωπικές σκέψεις για την επένδυση που "οραματίζεται" η Greenwell – και όχι οι Βέλγοι – για το Νότο.

Ποια είναι η Greenwell

Αλήθεια με τι κριτήρια – προσόντα – και τι εξασφαλίσεις, ένα μικρό τεχνικό γραφείο (8 ατόμων) του Βελγίου, ορέγεται τη διαχείριση του ελληνικού πλούτου;

Εάν η Κυβέρνηση ή/και οι τοπικές αρχές ή/και οι πολιτιστικοί φορείς ή/και οι οικολογικές οργανώσεις ή/και οι πολίτες κρίνουν ότι είναι συμφέρουσα η, για όποιους λόγους, χρήση γης των Ματάλων, δε θα έπρεπε να γίνει αρχικά συζήτηση και στη συνέχεια διαγωνισμός, να συγκεντρωθούν επενδυτικές προτάσεις που θα εκτιμηθούν με κριτήριο όχι το κέρδος των επενδυτών αλλά βάση ενός συγκεκριμένου οράματος ανάπτυξης της περιοχής;

Στην Ελλάδα και στα Μάταλα


Κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει στον κ. Vandeveghe (που για συντομία θα αναφέρεται ως κ. V.) ότι άλλο πράγμα ΑΝΑΠΤΥΞΗ και άλλο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ.

Για τον κ. V. οι επενδυτές τρέχουν σε Κροατία, Βουλγαρία ή Τουρκία, αν δεν τους εξυπηρετήσει καταπώς το επιθυμούν ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός. Και γιατί δεν τρέχουν σε Νότια Γαλλία, Ισπανία ή και Πορτογαλία; Μήπως ανήκει στους επενδυτές που θεωρούν "εύκολο" να βρουν τρόπο στην Ελλάδα να αποχαρακτηρίσουν δασικές εκτάσεις, να οικοπεδοποιήσουν αρχαιολογικούς χώρους και προστατευόμενες περιοχές, να παρεκκλίνουν από νομικές διατάξεις και ρυθμίσεις και να περιφρονούν κάθε ελεγκτικό μηχανισμό;

Με ποιες διαδικασίες, διοικητικές διευκολύνσεις και με τι κόστος ο κ. Δούκας και το γραφείο του Πρωθυπουργού ξεπερνά –για χάρη του κ. V και της Greenwell – τους έλληνες "γραφειοκράτες" και τους απαλλάσσει από αυτούς αποχαρακτηρίζοντας μια περιοχή που βρίσκεται εντός των ορίων του Δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR4310004;

Ο κ. V αγνοεί ότι ο κύριος πυλώνας που στηρίζεται η οικονομία της Κρήτης και του Νομού Ηρακλείου, είναι ο Τριτογενής τομέας.

Στο Νομό Ηρακλείου τα 3/4 του προϊόντος του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του προέρχεται από τις υπηρεσίες, κυρίως τον Τουρισμό στον οποίο κατέχει τη δεύτερη θέση (στην κατάταξη των Νομών μετά τα Δωδεκάνησα) στο ποσοστό συνολικών διανυκτερεύσεων αλλοδαπών. Επίσης στο Νομό Ηρακλείου δραστηριοποιείται το 44% της συνολικής δυναμικότητας σε κύρια και βοηθητικά καταλύματα της Κρήτης, από τα οποία το 48% ανήκουν σε κατηγορία ανώτερη της Τρίτης. Επομένως κάποιοι γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει θέρετρο και τουριστική υποδομή. Αν η γνώση αυτή δεν έφθασε ακόμη στο Νότο δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει.

Αγνοεί επίσης ο κ.V πως τα Μάταλα – όντως γνωστά από την αρχαιότητα – απέκτησαν φήμη και επισκεψιμότητα εξαιτίας των Χίπις της δεκαετίας του 70, οι οποίοι στη συνέχεια θυσιάστηκαν στο βωμό της άναρχης, ανεξέλεγκτης και πολλές φορές στρεβλής τουριστικής ανάπτυξης.

Κατασκευή σε Φάσεις

Πριν η Greenwell και ο κ. V κάνουν όνειρα θα πρέπει να γίνουν οι προβλεπόμενες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και να συσταθούν φορείς Διαχείρισης σε όλες τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 θεσμοθετημένες με Προεδρικά διατάγματα (πριν αρχίσουν τα πρόστιμα από την Ε.Ε)

Προορισμός Γκολφ Κρήτη

Οι επιπτώσεις των Γηπέδων Γκολφ στους υδάτινους και εδαφικούς πόρους το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα είναι ανυπολόγιστες. Στο Βόρειο άξονα δραστηριοποιούνται ήδη επενδύσεις Γκολφ. Υπάρχει άραγε τόση ζήτηση που δεν καλύπτεται από τις υπάρχουσες μονάδες, ώστε να αγνοήσουμε την προοπτική της ήπιας και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης του Νότου, επιβαρύνοντάς τον με μια τέτοια επένδυση;

Η Επένδυση είναι καλό πράγμα

Σ’ ένα πράγμα συμφωνώ με τον κ.V. Οι επενδύσεις στον Νότο είναι καλό πράγμα.

Ζούμε σ’ ένα προικισμένο τόπο, και τον τελευταίο χρόνο βομβαρδιζόμαστε από φήμες και πληροφορίες που αφορούν σε γιγαντιαίες επενδύσεις (Λιμάνι Τυμπακίου & Συγκρότημα στα Μάταλα), που αναπτυξιακά η κάθε μία δεν μπορεί να συνυπάρξει με την άλλη και η κάθε μία από μόνη της είναι ικανή να προκαλέσει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς και των Αστερουσίων, από τη στιγμή που αυτές οι μεγάλης κλίμακας επεμβάσεις σχεδιάζονται σε περιοχή που δε διαθέτει ούτε τους ανάλογους πόρους (νερό – έδαφος – ενέργεια) αλλά ούτε και τις υποδομές για να τις στηρίξει.

Το ζητούμενο για την περιοχή μας είναι ένας ήπιος τρόπος ανάπτυξης με έμφαση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και με γνώμονα την προστασία και την ανάδειξη της ανεκτίμητης πολιτιστική κληρονομιάς και του φυσικού μας πλούτου.

Και μια που μπαίνουμε (αν δεν διασχίζουμε ήδη) σε προεκλογική περίοδο θα πρέπει οι υποψήφιοι Δήμαρχοι της Μεσσαράς να πάρουν σαφή θέση και να τοποθετηθούν πάνω στο αναπτυξιακό όραμα που έχουν για την Περιοχή μας και να προτείνουν ποιο συγκεκριμένο μονοπάτι θα ακολουθήσουν για να προσεγγίσουν αυτό το όραμα.

Παπαγιαννοπούλου Σύλλα, κάτοικος Λιστάρου