9/3/07

"ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ: ΟΡΑΜΑ ή ΟΥΤΟΠΙΑ;"

"ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ: ΟΡΑΜΑ ή ΟΥΤΟΠΙΑ;"

Κυριακή, 18 Μαρτίου 2007 Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας - Βώροι

Στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης που έχει ανοίξει για το μέλλον της Μεσαράς με αφορμή το ενδεχόμενο κατασκευής διαμετακομιστικού σταθμού στα όρια Τυμπακίου-Αγίας Γαλήνης, διοργανώνεται Ημερίδα με θέμα "Βιώσιμη Ανάπτυξη του Νότου: Όραμα ή Ουτοπία;" που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας, στους Βώρους Πυργιωτίσης, την Κυριακή 18 Μαρτίου 2007 και από τις 10:30 έως τις 14:30.
Οργανωτές της Ημερίδας είναι η Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον και η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, ενώ έχει ζητηθεί η ενεργή συμμετοχή και οι παρεμβάσεις των Φορέων και των πολιτών της περιοχής.

Τα θέματα που θα αναπτυχθούν και αφορούν στις προοπτικές και δυνατότητα ανάπτυξης του Νότου είναι τα εξής:


1. Παρουσίαση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ευρύτερης περιοχής του κόλπου της Μεσαράς όσον αφορά στην ιστορία, στα αρχαιολογικά μνημεία, στο φυσικό περιβάλλον, στον πολιτισμό και στην οικονομία.
Το θέμα αυτό θα αναπτύξει ο κ. Χριστόφορος Βαλλιάνος, Διευθυντής του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας.

2. Ο σχεδιασμός του μοντέλου ανάπτυξης μιας περιοχής και η υλοποίηση του σχεδιασμού συνιστούν τις βασικές προϋποθέσεις για μια ανάπτυξη που σέβεται την ταυτότητα και αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής αυτής. Η παραβίαση του μοντέλου ανάπτυξης εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους και επιπτώσεις για το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους, την οικονομία, και τη συνοχή του κοινωνικού ιστού.
Το θέμα αυτό θα αναπτύξει η κα Βάνα Σφακιανάκη, Αρχιτέκτονας.

3. Η συμβολή της γεωργίας στη βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσαράς υπό το πρίσμα της ορθής γεωργικής πρακτικής, της πιστοποίησης των προϊόντων και της εφαρμογής πρακτικών βιολογικής καλλιέργειας.
Το θέμα αυτό θα αναπτύξει ο καθηγητής κ. Νίκος Δαναλάτος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

4. Οι προοπτικές για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στη Μεσαρά μέσα από την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής, την βελτίωση των συνθηκών και την εφαρμογή ήπιων μορφών εναλλακτικού τουρισμού.
Το θέμα αυτό θα αναπτύξει ο καθηγητής κ. Ιωάννης Σπιλάνης, Επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

5. Οι δυνατότητες των τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων να υπερασπίσουν τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και να ελέγξουν την προοπτική βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης. Παραδείγματα από άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Το θέμα αυτό θα αναπτύξει ο κ. Μάκης Σταύρου, πρόεδρος των Φίλων Βουνού και Θάλασσας (Μέλος της διεθνούς οργάνωσης Friends of Nature).

Στην ανοικτή συζήτηση και τις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν θα θιχτούν οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, στους φυσικούς πόρους, στην οικονομία, στην συνοχή του κοινωνικού ιστού και στα χαρακτηριστικά της περιοχής, από την κατασκευή διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσαράς.


"ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ: ΟΡΑΜΑ ή ΟΥΤΟΠΙΑ;"
Κυριακή, 18 Μαρτίου 2007 Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας - Βώροι


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

10:30 – 11:00 Έναρξη εργασιών – Χαιρετισμοί

11:00 – 11:20 Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής της Μεσαράς και του κόλπου της: Φυσικό Περιβάλλον, Ιστορία, Κοινωνία, Οικονομία.

Εισηγητής ο κ. Χριστόφορος Βαλλιάνος, Διευθυντής του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας.

11:20 – 11:40 Χωροταξικός και αναπτυξιακός σχεδιασμός: Συμβατότητες και ανατροπές.

Εισηγήτρια η κα. Σφακιανάκη Βάνα, Αρχιτέκτονας.

11:40 – 12:00 H συμβολή της γεωργίας στην βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσαράς υπό το πρίσμα της ορθής γεωργικής πρακτικής, της πιστοποίησης των προϊόντων και της εφαρμογής πρακτικών βιολογικής καλλιέργειας.

Εισηγητής ο καθηγητής κ. Νίκος Δαναλάτος, Καθηγητής Γεωργίας - Διευθυντής Εργαστηρίου Γεωργίας Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

12:00 – 12:30 Διάλειμμα καφέ

12:30 – 12:50 Προοπτικές βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στη Μεσαρά.

Εισηγητής ο κ. Ιωάννης Σπιλάνης, Επίκουρος καθηγητής Τμήματος Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου - Επιστημονικός Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης.

12:50 – 13:10 "Βιώσιμη ανάπτυξη και τοπικές συλλογικότητες. Το παράδειγμα Abruzzo"

Εισηγητής ο κ. Μάκης Σταύρου, πρόεδρος των Φίλων Βουνού και Θάλασσας (Μέλος της διεθνούς οργάνωσης Friends of Nature).

13:15 – Ανοικτή Συζήτηση - Παρεμβάσεις


ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΣΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

www.no-container-port-in-timbaki.net