20/3/07

Η ομιλία της Κίνησης Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον στην ημερίδα για την βιώσιμη ανάπτυξη

Εισαγωγική ομιλία της Κίνησης Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον στην ημερίδα ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ: ΟΡΑΜΑ ή ΟΥΤΟΠΙΑ, Βώρροι 18 -3 -2007 που συνδιοργανώθηκε από με την Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου.

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΣΑΡΑΣ – ΟΡΑΜΑ Ή ΟΥΤΟΠΙΑ

Καλημέρα και καλώς ήρθατε στη σημερινή εκδήλωση.

Η Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον δημιουργήθηκε από μόνιμους κατοίκους της Μεσαράς (και από τους επτά της δήμους) που μας ενώνει:

- η αγάπη και η έγνοια για αυτό τον όμορφο και προικισμένο τόπο

- η συνειδητή επιλογή εγκατάστασης, απασχόλησης, δημιουργίας οικογένειας σε αυτό το μέρος της Κρήτης που μας προσφέρει ‘’στο μέτρο του δυνατού μέσα στα Ελληνικά δεδομένα’’ την ποιότητα ζωής που αναζητούμε για μας και τα παιδιά μας

- η ανάγκη να ξεκινήσουμε να συζητάμε και να παρεμβαίνουμε στα προβλήματα που εμφανίζονται στο προσκήνιο και που επηρεάζουν τα βασικά κριτήρια ποιότητας ζωής που αναζητάμε και που είναι:

• η προστασία και διατήρηση μέσα στο χρόνο σταθερής ποσότητας, διαθεσιμότητας και ποιότητας των φυσικών πόρων του τόπου

• η εξασφάλιση της ευημερίας μας μέσα από ικανά και σταθερά εισόδημα, απασχόληση, μόρφωση, υγεία, κοινωνικούς δεσμούς και από την προστασία του περιβάλλοντος και της τοπικής ταυτότητας.

Ο τόπος μας χαρακτηρίζεται από εμάς - τους ανθρώπους που τον κατοικούν και τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες-, τα προϊόντα που παράγουμε, τις συνήθειες μας , καθώς και από την ιστορία του που αποτυπώνεται στο φυσικό του περιβάλλον, στα μνημεία του και στους οικισμούς του.

Τοπική- βιώσιμη- ανάπτυξη είναι για μας ότι συμβάλλει στη διατήρηση και βελτίωση αυτών των στοιχείων.

Αντίθετα ό,τι διαταράσσει αυτά τα στοιχεία και τις σχέσεις τους και δε συνδέεται οργανικά και λειτουργικά μαζί τους, δεν έχει καμία σχέση με την ανάπτυξη αυτή.

Και αυτό ακριβώς το ζήτημα θέτει η κατασκευή ενός διαμετακομιστικού σταθμού στο Νότο. Ενός έργου με τεράστιες μη αναστρέψιμες συνέπειες στο οικονομικό – κοινωνικό – φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής μας.

Μας κινητοποίησε λοιπόν η προοπτική κατασκευής ενός διαμετακομιστικού σταθμού γιατί διαταράσσει τα χαρακτηριστικά του τόπου μας. (αυτά ακριβώς που θα συζητηθούν σήμερα )

Οι προβληματισμοί μας όμως όσον αφορά στην τοπική ανάπτυξη επεκτείνονται και σε άλλα προβλήματα που επηρεάζουν τη ζωή μας είτε είμαστε γεωργοί, είτε κτηνοτρόφοι, είτε επιχειρηματίες, ξενοδόχοι και εστιάτορες, είτε δημόσιοι /ιδιωτικοί υπάλληλοι :

• Η ανυπαρξία αναπτυξιακού και χωροταξικού σχεδιασμού που δίνει το δικαίωμα στους όποιους επενδυτές να θεωρούν ότι θα καθορίσουν οι ίδιοι την τοπική ανάπτυξη σύμφωνα με τα συμφέροντά τους.

• Η συνεχιζόμενη και διαρκής μόλυνση του περιβάλλοντος εξαιτίας ανυπαρξίας πολιτικής διαχείρισης των σκουπιδιών και αποβλήτων μας σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο (ανεξέλεγκτες χωματερές, αυθαίρετοι σκουπιδότοποι, ο κατσίγαρος του Ζαρού που καταλήγει στο Φράγμα Φανερωμένης, τα απόβλητα των σφαγείων)

• Η προβληματικά δομημένη, ενεργοβόρα, ρυπαίνουσα γεωργία και υπερβόσκηση αλλά και ανεξέλεγκτη, αυθαιρετούσα και ανεκπαίδευτη τουριστική υποδομή

Με τη σημερινή εκδήλωση-ημερίδα επιθυμούμε να ξεκινήσει μία επί της ουσίας συζήτηση όσον αφορά στην προοπτική για βιώσιμη ανάπτυξη στους τομείς της γεωργίας/κτηνοτροφίας/αλιείας όσο και του τουρισμού που αποτελούν και την κυρίαρχη πηγή εσόδων για την πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής.

Πρόθεσή μας είναι μέσα από τη δράση μας να συμβάλλουμε στη διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας, αναδεικνύοντας και ενημερώνοντας για τους κινδύνους που τον απειλούν αλλά και παρεμβαίνοντας ενεργά όταν απειλείται από τις επεμβάσεις φορέων ή/και συμπολιτών μας.

Θεωρούμε σημαντικό επίσης σε μελλοντικές μας εκδήλωσεις να συζητηθούν

- το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της περιοχής μας που οδεύει, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, στην ερημοποίηση.

- Αλλά και της διαχείρισης των αποβλήτων μια και έχει ξεκινήσει ο προβληματισμός για τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στην περιοχή μας

Καλωσορίζουμε σήμερα όλους εσάς που μας τιμάται σήμερα με την παρουσία σας σε αυτή την πρώτη μας απόπειρα και ελπίζουμε η εκδήλωση αυτή να εκπληρώσει το στόχο της:

- να μας ενημερώσει και να μας προβληματίσει όσον αφορά στις επιλογές που θα μας ζητηθεί να πάρουμε για τον τόπο μας στο άμεσο μέλλον.

- να αποτελέσει την αφορμή για άλλες συζητήσεις που να αφορούν στο αναπτυξιακό μέλλον του Νότου

- να εμπνεύσει και άλλους Μεσαρίτες να ενταχθούν και να συμμετέχουν στις δράσεις της Κίνησης Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΣΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ