2/10/14

Γιορτή των Πουλιών 2014

Σφεντύλι, φράγμα Αποσελέμη, Κυριακή 5 Οκτωβρίου 10:00 - 13:00

Ελάτε και φέτος στην Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών «Eurobirdwatch 2014»,  που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014, ώρες 10.00 - 13.00 το πρωί, στο φράγμα του Αποσελέμη στον οικισμό Σφεντύλι.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή εκδήλωση του BirdLife International και φέτος είναι η 21η χρονιά που θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή περίπου 40 χωρών και πάνω από 30.000 εκδηλώσεις. Το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι τα μεταναστευτικά πουλιά και οι βιότοποί τους. Ο σκοπός είναι να δοθεί το μήνυμα πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά, και οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση, καθώς και οι μεταναστευτικές τους διαδρομές. Η χώρα μας είναι σημείο διέλευσης εκατομμυρίων μεταναστευτικών πουλιών, που ήδη αρχίζουν το ταξίδι τους προς νότο, σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών για να περάσουν το χειμώνα.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παρατήρηση πουλιών του υγροτόπου, περιβαλλοντικό εργαστήρι, δρώμενα για τα παιδιά και άλλες δραστηριότητες, κέρασμα και ενημέρωση για τη μετανάστευση των πουλιών.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών συντονίζεται στην Ελλάδα από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, το Δίκτυο Υγροτόπων Κρήτης και Λέσβου του WWF Ελλάς, το Πανεπιστήμιο Κρήτης - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σφεντυλίου.

Οδηγίες πρόσβασης: Για να φτάσετε στο Σφεντύλι θα πάρετε τον δρόμο για το Οροπέδιο Λασιθίου από τη διασταύρωση Χερσονήσου της Εθνικής Οδού. Όταν φτάσετε στην είσοδο του χωριού Αβδού, θα στρίψετε αριστερά για τον οικισμό του Σφεντυλίου.

Τι θα χρειαστείτε: Εάν προσπαθήσουμε να δούμε τα πουλιά «δια γυμνού οφθαλμού» το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να τα διώξουμε μακριά μας ή να τα ενοχλήσουμε σοβαρά. Έτσι, είναι καλύτερα για όλους η παρατήρηση να γίνεται από κάποια απόσταση. Στην εκδήλωση θα υπάρχουν διαθέσιμα μερικά ζευγάρια κιάλια και 3 τηλεσκόπια. Τα πιο κατάλληλα κιάλια μεγεθύνουν την εικόνα από 7 έως 10 φορές. Τα τηλεσκόπια που μεγεθύνουν την εικόνα από 20 έως 60 φορές χρησιμοποιούνται όταν τα πουλιά βρίσκονται αρκετά μακριά. Για φωτογράφηση χρειάζεται κάμερα με τηλεφακό μεγαλύτερο των 200 mm και τρίποδο. Είναι καλύτερα να φοράμε μαλακά ρούχα με ήπιους χρωματισμούς και παπούτσια περιπάτου.

Η απόλαυση αυξάνεται με λίγη γνώση. Αν αποφασίσει κανείς να ασχοληθεί συστηματικά με την παρατήρηση πουλιών είναι σημαντικό να αποκτήσει ένα καλό βιβλίο-οδηγό πεδίου για την αναγνώριση των ειδών που ζουν σε μια γεωγραφική ενότητα όπως η Ευρώπη. Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας www.ornithologiki.gr. Δείτε και την ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.eurobirdwatch.eu.

Η συμμετοχή του κοινού είναι ελεύθερη.

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου