1/10/14

Εργαστήριο Αναγεννητικής Γεωργίας με τον Darren Doherty, 24-26 Οκτωβρίου στον Απηγανιά Δ. Ιεράπετρας

Είναι εφικτό η γεωργία και η κτηνοτροφία να παράγουν τροφή υψηλής ποιότητας, απαλλαγμένη από τοξικές ουσίες, να εξασφαλίζουν καλές αποδόσεις για τον παραγωγό και προσιτές τιμές για τον καταναλωτή, αναγεννώντας ταυτόχρονα τη γη και προστατεύοντας τους φυσικούς πόρους;

Ναι, είναι εφικτό, και ο Αυστραλός σχεδιαστής τοπίου, αγρότης και δάσκαλος Ντάρεν Ντόχερτυ θα μας εξηγήσει πώς σε ένα τριήμερο Εργαστήριο Αναγεννητικής Γεωργίας στον Απηγανιά, στον Κουτσουρά του δήμου Ιεράπετρας, 24-26 Οκτωβρίου.

Ο Ντάρεν Ντόχερτυ έχει 20 χρόνια εμπειρία στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη αγροτικών επιχειρήσεων και φυσικών οικοσυστημάτων σε πάνω από 50 χώρες του κόσμου. Έχει εκπαιδεύσει ως τώρα περίπου χιλιάδες άτομα, πολλά από τα οποία βρίσκονται στην αιχμή του κινήματος για την αναγεννητική γεωργία και την οικολογική διαχείριση. Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες, ερασιτέχνες και επιστήμονες που ασχολούνται με τη γη, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τα φυσικά οικοσυστήματα και προτείνει μία ολιστική προσέγγιση σχεδιασμού, ανάπτυξης και διαχείρισης, βασισμένη στους δέκα καθοριστικούς παράγοντες: Κλίμα, Γεωγραφία, Νερό, Πρόσβαση, Δάσος, Οικήματα, Περίφραξη, Έδαφος, Αγορά, Ενέργεια.

Οι «Φίλοι του Βοτανικού Πάρκου Απηγανιά» είναι μια ομάδα ανθρώπων με την κοινή πεποίθηση ότι μια άλλη μορφή ανάπτυξης είναι δυνατή, τέτοια που να αναγεννά τα φυσικά οικοσυστήματα όσο και τις ανθρώπινες κοινωνίες. Έχουμε προτείνει να δημιουργηθεί ένα βοτανικό πάρκο στην περιοχή του Απηγανιά, που θα φιλοξενήσει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη φυτών από την πλούσια Κρητική χλωρίδα, παίζοντας ενημερωτικό και εκπαιδευτικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Η προσπάθεια έχει τη θετική αποδοχή από την τοπική κοινωνία, το Δήμο Ιεράπετρας, τη Δασική υπηρεσία και φορείς όπως το Πανεπιστήμιο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, τα ΤΕΙ, το ΚΠΕ Λασιθίου, τοπικούς συλλόγους κ.ά. Έχουμε συνείδηση ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μοντέλου διαχείρισης που θα οδηγήσει στην αυτάρκεια του εγχειρήματος. Με την αλληλοϋποστήριξη και αλληλοβοήθεια η υλοποίηση του έργου θα είναι ένα παιχνίδι δημιουργίας, μια χαρούμενη γιορτή, μια μαθητεία πάνω στην πλούσια και μοναδική χλωρίδα της Κρήτης. Στα πλαίσια του εργαστηρίου, ο Ντόχερτυ θα προτείνει ένα σχεδιασμό για το χώρο, καθώς και λύσεις και μεθόδους διαχείρισης κατάλληλες για τις συγκεκριμένες συνθήκες.

Το εργαστήριο συνδιοργανώνεται από τους «Φίλους του Βοτανικού Πάρκου Απηγανιά» και το «Permaculture Greece» με την συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και του Δήμου Ιεράπετρας και με την υποστήριξη του Παραρτήματος Κρήτης του Γεω.Τ.Ε.Ε., του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητήριου, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, του Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λασιθίου, της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας, της Ένωσης Ξενοδόχων Σητείας, του Δικτύου Συλλόγων ορεινού όγκου ΘΡΥΠΤΗΣ και της ομάδας «διασπορείς».

Περισσότερες λεπτομέρειες για το εργαστήριο καθώς και αίτηση συμμετοχής θα βρείτε ΕΔΩ και στο www.permaculture-greece.org.

«οι Φίλοι του Βοτανικού Πάρκου Απηγανιά»

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Ντάρεν Ντόχερτυ θα κάνει επίσης ανοιχτή ομιλία με θέμα την Αναγεννητική Γεωργία σε εκδήλωση που διοργανώνει η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου στην αίθουσα της ΕΑΣΗ στο Ηράκλειο, την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου στις 7 το βράδυ.