13/9/14

ΣΧΟΟΑΠ Γουβών εναντίον ΤΑΙΠΕΔ για την πρώην Βάση Γουρνών

Κοινή ανακοινωση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, του ΤΕΕ/ΤΑΚ και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ηρακλείου με την οποία συγκαλούν σύσκεψη τη Δευτέρα 15.9.2014 στις 20.00 στο του Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου με θέμα την πρόσκληση από το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της Δημόσιας έκτασης της πρώην Αμερικάνικης Βάση Γουρνών:


«Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε πρόσκληση υποβολής προσφοράς για την αξιοποίηση της Δημόσιας έκτασης της ΠΑΒΓ (πρώην Αμερικάνικης Βάση  Γουρνών) .

Κομματιάζοντας την γη, και προκηρύσσοντας χρήσεις, πέρα και έξω από το νομοθετικό σχεδιασμό της περιοχής στοχεύει σε μια ‘’αξιοποίηση” που παραβιάζει το θεσμοθετημένο σχεδιασμό και το κοινό συμφέρον.

Η περιοχή της ΠΑΒΓ ευρίσκεται σε ένα πυκνοδομημένο από το Γάζι έως την Χερσόνησο, οικοδομικό συγκρότημα που κύρια χαρακτηριστικά του είναι η άναρχη δόμηση, το έλλειμμα  Δημόσιων χώρων, η υποβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος.

Κοινή στόχευση όλων θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη  λειτουργιών οι οποίες,  θα στηρίζουν τις υπάρχουσες χρήσεις, την κατοικία παραθεριστική ή μόνιμη, θα αναβαθμίζουν το περιβάλλον για τις τουριστικές εγκαταστάσεις.

Αυτό το στόχο έχει υιοθετήσει το Σχέδιο (ΣΧΟΟΑΠ) που μόλις πριν 4 χρόνια ολοκληρώθηκε και έγινε Νόμος του κράτους.

Αυτός ο σχεδιασμός, καταδεικνύοντας τις ανάγκες της περιοχής, της προσδίδει τον χαρακτήρα του πολιτιστικού και παιδαγωγικού πνεύμονα που θα εξυπηρετεί όχι μόνο  την γύρω περιοχή αλλά την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου.

Προτείνει χώρους όπου ο κάτοικος, ο ταξιδιώτης, ο επισκέπτης θα μπορεί να παρακολουθήσει  μόνιμες και εφήμερες πολιτιστικές- εικαστικές δράσεις, να αθληθεί, να περπατήσει, να επισκεφτεί οργανωμένους & δημόσιους υπαίθριους χώρους.

Παράλληλα  με αυτές τις χρήσεις για την οικονομική στήριξη της περιοχής προτείνεται και η ανάπτυξη μικρών ξενοδοχείων, εστιατορίων κ.λ.π.    

Αυτό το σχεδιασμό πρέπει να τον υπερασπιστούμε, με την πεποίθηση ότι ο χαρακτήρας που θα πάρει θα συμβάλει καθοριστικά στο μέλλον της περιοχής.

Επειδή η περιοχή της ΠΑΒ Γουρνών λόγω της θέσης αλλά και της σπουδαιότητας της εντάσσεται σε ένα γενικότερο δυναμικό περιβάλλον

Επειδή αυτός ο Σχεδιασμός που προτείνεται από το ΣΧΟΟΑΠ, προστατεύεται από το Σύνταγμα, από το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι Νόμος του Κράτους.

Και

Επειδή η προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ αντιστρατεύεται αυτό τον σχεδιασμό και υποθηκεύει το μέλλον της περιοχής

Καλούμε τις Δημοτικές Αρχές Ηρακλείου και Χερσονήσου, τα επιμελητήρια τις συλλογικότητες, τους πολίτες σε σύσκεψη την Δευτέρα 15/09/2014 στις 20:00 ώρα στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου».