27/10/14

Πρόστιμο για την καταστροφή της βραχόπλακας στον Κομό

Φωτογραφία από το flashnews.gr
Πρόστιμο 7000 ευρώ καλείται να πληρώσει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πιτσιδίων του δήμου Φαιστού, 2,5 χρόνια μετά τις παράνομες επεμβάσεις στην παραλία του Κομού στον κόλπο της Μεσσαράς που «είχαν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή γεωλογικών σχηματισμών,αμμοθινών, φυσικής βλάστησης, την αλλοίωση του φυσικού ανάγλυφου και τη γενικότερη υποβάθμιση της βιοποικιλότητας της φύσης και του τοπίου», όπως αναφέρεται στην απόφαση που υπέγραψε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου.
Η παραλία είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης με κωδικό GR 4310004 με την ονομασία «Δυτικά Αστερούσια, από Αγιοφάραγγο ως Κόκκινο Πύργο».

Οι παράνομες επεμβάσεις στην παραλία του Κομού η οποία είναι σημείο ωοτοκίας της προστατευόμενης θαλάσσιας χελώνας, έγιναν τον Απρίλιο του 2012, γεγονός το οποίο κατήγγειλε ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας "Αρχέλων" στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και στην Περιφέρεια Κρήτης. Οι αυτοψίες των υπηρεσιών επιβεβαίωσαν ότι οι υπεύθυνοι της επέμβασης, χωρίς καμία άδεια, προκειμένου να κάνουν την παραλία πιο έυκολα προσβάσιμη στους τουρίστες και για να προστατέψουν, όπως ισχυρίστηκαν, τον αρχαιολογικό χώρο από τα κύματα, έσπασαν και αφαίρεσαν με βαριά μηχανήματα την βραχόπλακα από τον αιγιαλό και μετέφεραν τα υλικά στα πρανή, πίσω από τον αρχαιολογικό χώρο. Κατέστεψαν αμμόλοφους με φυσική βλάστηση και τοποθέτησαν εγκαταστάσεις αναψυχής όπως πακτωμένες ομπρέλες, ξαπλώστρες και ντουζιέρα. Σύμφωνα με τον "Αρχέλων", οι επεμβάσεις αυτές επέφεραν αλλοιώσεις στο βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας και στην αμμώδη ακτή, η οποία, χωρίς το υπόστρωμα βραχόπλακας, θα μείνει απροστάτευτη από τη διάβρωση.

Το θέμα είχε παραπεμφθεί στην Εισαγγελία του Ηρακλείου και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ παράλληλα ζητήθηκε η λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αποκατάσταση και την επαναφορά του οικοσυστήματος στην αρχική του μορφή, ώστε να περιοριστεί η καταστροφή του οικοτόπου. Στην τεχνική έκθεση του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. που ζητήθηκε από την Περιφέρια Κρήτης διαπιστώθηκε πως «σε όλο το μήκος του ενιαίου συστήματος της προσχωσιγενούς ακτής από την παραλία του Κομού μέχρι τον Κόκκινο Πύργο, εμφανίζονται σχετικά έντονα φαινόμενα διάβρωσης. Επίσης, σε όλο το μήκος των ακτών έχουν λάβει κατά καιρούς εργασίες απομάκρυνσης «πλακών» από την ακτή. Πέραν αυτών παρατηρήθηκαν και θέσεις όπου έχει γίνει αμμοληψία από την παραλία». Επίσης, τονίζεται πως οι πλάκες που αφαιρέθηκαν είναι λειτουργικό μέρος της δυναμικής της διαμόρφωσης της εκτεταμένης παραλίας του Κόλπου της Μεσσαράς και μάλιστα η βραχόπλακα αποτελεί παράγοντα προστασίας των παραλιών από τη διάβρωση». Το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. συνέταξε πρόταση προς την Περιφέρεια και το Δήμο για αποκατάσταση, βασιζόμενη στον Ολοκληρωμένο Σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής για την επίλυση της διάβρωσης των ακτών. Παρόλα αυτά δεν λήφθηκε ακόμα κάποια επίσημη απόφαση για την αποκατάσταση της περιοχής.

Αντίθετα, η παραλία του κόλπου της Μεσσαράς δέχτηκε φέτος τον Απρίλη ένα ακόμα πλήγμα όταν στην περιοχή «Λίμνη» του Κόκκινου Πύργου έγιναν από το δήμο Φαιστού εργασίες διάνοιξης δρόμου εντός του δικτύου Natura που περιλαμβάνει προστατευόμενους υγρότοπους (Καταλυκή, εκβολή Γεροποτάμου, έλος Αφραθιάς) και συστήματα αμμοθινών ενώ στο εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Τυμπακίου η παράκτια ζώνη είναι χαρακτηρισμένη ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας και στο σύνολό της δεν επιτρέπονται μόνιμες κατασκευές. Το Σχέδιο προβλέπει τη χάραξη ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου και όχι δρόμου μέσου πλάτους 4-5 μέτρων. Επιπλέον όλη η παράκτια περιοχή από τον Κόκκινο Πύργο μέχρι τον Κομμό είναι παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, η οποία προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις και ο δρόμος συνιστά σημαντική απειλή για την παρουσία της στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ετήσιες εκθέσεις του "Αρχέλων", ο πληθυσμός θαλάσσιων χελωνών που αναπαράγεται στην Κρήτη κινδυνεύει με εξαφάνιση αφού οι 2 από τις 3 παραλίες ωοτοκίας, αυτές του ρεθύμνου και των Χανίων παρουσιάζουν τα τελεταία χρόνια πτωτική τάση. Ο κόλπος της Μεσσαράς παρουσιάζει σχετικά σταθερή κατάσταση ωστόσο οι συνεχείς επεμβάσεις και οι δραστηριότητες αναψυχής που διεξάγονται παραλίες όπως οι ομπρέλες, ο μηχανικός καθαρισμός της άμμου από τα σκουπίδια, η φωτορύπανση, τα beach parties κ.ά. είναι βέβαιο ότι θα έχουν επιπτώσεις.